17 oktober 2018

Hielpijn, wat nu?

Hielpijn, Wat Nu?

Een van de meest voorkomende klachten die wij als podotherapeut zien zijn de klachten rondom de hiel. Maar wat heeft u nu eigenlijk?

De klachten rondom de hiel kunnen verschillende klachten zijn en kunnen ook gecombineerd voorkomen. In de komende periode wil ik u meer achtergrondinformatie geven over verschillende hielklachten.

Vandaag is het onderwerp peesplaatontsteking. De Fasciitis plantaris, fasiocis plantaris, fibromatose van de fascia plantaris; deze termen worden allemaal gebruikt maar we hebben het over een en dezelfde klacht. Een irritatie of ontsteking van de peesplaat (fascie) onder de voet.

Soms wordt ook de term hielspoor gebruikt bij deze klachten. Maar dit is toch echt iets heel anders.

De fascia plantaris is de peesplaat die onder de voetzool doorloopt en de bal van de voet verbindt met het hielbeen.

Wat houdt deze irritatie/ontsteking in en nog belangrijker wat kan eraan gedaan worden?
Wanneer de afwikkeling verkeerd verloopt of de belasting ineens vergroot wordt komen er te veel (onevenredige) trekkrachten op de fascia plantaris. Deze trekkrachten zorgen voor microscheurtjes in de peesplaat, hierdoor kan er een irritatie en in veel gevallen zelf een lichte ontsteking ontstaan. Deze klacht is niet specifiek voor vrouwen of mannen, kan op elke leeftijd voorkomen, al zien we deze klachten eigenlijk bijna nooit bij kinderen.

De symptomen die iemand ervaart zijn pijn onder de hiel die uit kan stralen naar de voetholte, met het afwikkelen van de voet (op tenen komen staan) nemen de klachten vaak toe. Veelal zijn er startklachten na langdurige rust. Tijdens de belasting zijn de klachten vaak minder, maar bij grotere belasting kunnen de klachten na de tijd of de volgende dag verergeren.

Wat is er aan te doen?
Ontlasten is het belangrijkste wat gedaan kan worden. Dit kan door middel van verschillende methoden gedaan worden. Allereerst is het advies om bij de loop- en stabelasting een schoen met stijve loopzool te dragen (hierbij kunt u denken aan uw wandelschoen). Daarnaast kan een taping in een acuut stadium de klachten doen verlichten, helaas is de effectieve duur hiervan kort, hierdoor is het effect bij langdurige klachten minder groot.

Het advies is om voordat u uit rust in de benen komt uw voet wat rond te draaien, de kuiten te rekken zodat voordat uw gewicht op de voeten komt de pees al wat losser wordt.

Daarbij is het heel belangrijk om de oorzaak aan te pakken, ben u in eens veel meer gaan  belasten, stop hier dan mee en bouw dit rustig op. Maar ook zoals hierboven beschreven komen de klachten veel voor door een afwijkende stand van de voet.  Dit moet natuurlijk aangepakt worden, indien de afwijkende voetstand blijft kan de peesplaat niet herstellen waardoor de klachten in stand worden gehouden. Een steunzool van de podotherapeut kan hierin voorzien.

Buiten deze methoden zien we vaak ook bij langdurige klachten goede effecten doormiddel van shockwave therapie (ESWT). Dit passen wij zelf niet toe maar doen wij in samenwerking met de fysiotherapeut.

In sommige gevallen mag helaas niets baten en wordt er soms voor gekozen om een corticosteroïde injectie in de peesplaat te zetten.


Twijfelt u over wat u moet doen? Bij Voetcomfort Deventer staat de podotherapeut voor u klaar tijdens ons vrijblijvende inloopspreekuur op dinsdagmiddag tussen 16.00 en 17.00 (afwijkende tijden in de vakantieperiode, belt u ons eerst even?) . Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met: info@voetcomfort.nl of 0570- 726900.

Houdt u onze website in de gaten? Rond eind oktober kunt u hier het volgende artikel lezen rondom de hielklachten.

Vond je dit bericht interessant?

Deel het via onderstaande kanalen!

s.toorneman@voetcomfort.nl
Sabine
Delen:
Whatsapp button