Podotherapeutisch onderzoek bij Voetcomfort
Je eerste afspraak bij Voetcomfort is een onderzoek. Dit onderzoek begint met een vraaggesprek (anamnese). Onze podotherapeut vraagt naar jouw verhaal, de klachten die je ervaart en de voorgeschiedenis van die klachten. Vervolgens gaat onze podotherapeut op zoek naar de oorzaak van jouw problemen. Daarbij worden de hieronder genoemde onderzoeksmethodes gebruikt.
Is de oorzaak bekend? Dan stelt de podotherapeut de voorlopige diagnose, waarna een behandelplan wordt opgesteld.
ONZE ONDERZOEKSMETHODES:
Inspectie
Tijdens de inspectie kijkt de podotherapeut naar je houding, met speciale aandacht voor je voeten.
Palpatie
Bij de palpatie wordt de pijnklacht opgezocht. De podotherapeut gaat door te voelen, drukken en/of duwen op zoek naar mogelijke afwijkingen in botstructuren en specifieke pijnplekken.
Functieonderzoek
Het testen van bewegingsmogelijkheden en stabiliteit van de gewrichten.
Het functieonderzoek van de voet en de enkel neemt hierbij een centrale plaats in. Wanneer er klachten aan knieën, heupen of rug zijn, wordt het functieonderzoek uitgebreid. In sommige gevallen voert de podotherapeut ook spiertesten uit om klachten te lokaliseren. De therapeut kijkt op welke plaatsen en bij welke druk en/of houding pijn ontstaat.
Ganganalyse
Het analyseren van de afwikkeling en de beweging van de voet. En eventueel van knieën, heupen en romp.
Podoscopie
Een podoscoop is een lichtbak, met een spiegel op de bodem. De podotherapeut bekijkt hiermee de zolen van je voeten om de drukverdeling te beoordelen.
Afdrukken/voetdrukmeting/podografie
Met een blauwdruk of drukmeting beoordeelt de podotherapeut de drukverdeling onder je voet. Het is mogelijk dat een drukmeetplaat, waarop je kunt staan of lopen, wordt ingezet.
Schoeninspectie
De slijtage van je schoenen geeft informatie over je looppatroon en de mogelijke oorzaak van je klachten. Vooral uit schoenen die je vaak gedragen hebt kan de podotherapeut veel informatie halen.