Wat is een overbelaste achillespees?
Een overbelaste achillespees wordt veel gezien door de podotherapeut. Voornamelijk actieve sporters zoals hardlopers krijgen er last van. Een overbelaste achillespees kan zich uiten in verschillende fases. In het begin kan er sprake zijn van stijfheid, zwelling van de pees en pijn. De structuur van de pees kan door overbelasting veranderen, wat het herstel belemmert. Hoe langer de pees overbelast wordt, hoe lastiger het wordt om de pees te laten herstellen. De krachten die de achillespees opvangt, kunnen meer dan twee keer het lichaamsgewicht zijn. De pees is dus gevoelig voor overbelasting.
Symptomen
Er wordt vaak stijfheid of een zeurende en stekende pijn ervaren in de achillespees. De pijn kan langzamerhand toenemen. Vaak begint het met pijn na belasting en deze pijn kan dan ook vanzelf verdwijnen. Vervolgens kan er startpijn optreden. Op voorhand van de belasting is er dan sprake van pijn, die tijdens de belasting minder wordt. Uiteindelijk kan er sprake zijn van een continue pijn. Er kan een verdikking optreden in de achillespees. In sommige gevallen is er dan sprake van een slijmbeursontsteking. Soms is er zelfs sprake van krachtverlies van de achillespees, dan kan er sprake zijn van een scheur in de pees.
Oorzaken
Een overbelaste achillespees kan veel verschillende oorzaken hebben. Sporten waarbij de voeten veel belast worden of waar bijvoorbeeld veel gesprongen wordt, geven een verhoogd risico op problemen met de achillespees. De oorzaak kan ook ergens anders liggen, bijvoorbeeld bij het verkeerd opbouwen van een training, geen adequaat schoeisel, een verandering van ondergrond of hardlooptechniek, overgewicht, soepele of juist stijve kuitspieren en een afwijkende voet- en/of enkelstand.
Afspraak makenBehandelmogelijkheden
Bij een overbelaste achillespees is het houden van rust erg belangrijk. Hierdoor krijgt de pees de gelegenheid om te herstellen. Als de klachten aanhouden, kan de podotherapeut de voetstatiek en het looppatroon beoordelen. Indien er sprake is van een afwijkende voet- of enkelstand, kan dit de achillespeesklachten verergeren of in stand houden, omdat de achillespees hierbij harder moet werken. De podotherapeut kan dan een passend schoenadvies bespreken of indien nodig steunzolen aanmeten. Tevens zullen er ook rekoefening besproken worden. Het kan zijn dat de podotherapeut ook fysiotherapie adviseert om het herstel eventueel te versnellen.
Heb je vragen? Bel gerust!
Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord.
Wij zijn dagelijks van 8:30 tot 13:30 telefonisch bereikbaar!
Inloopspreekuur
Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.
Dinsdag tussen 16:00 en 17:00
Lees meer