Wat zijn scheenbeenklachten?

Scheenbeenklachten (vroeger Shin Splints genoemd) kunnen een zeurende pijn aan de binnenkant van het onderbeen geven. De pijn kan aan één kant of aan allebei de kanten aanwezig zijn. Je hebt pijn op de plek waar een pees vastzit aan het onderbeen. Deze pees zorgt ervoor dat u op uw tenen kan staan. Als je te veel met je voet en enkel doet, kan deze pees pijn gaan doen. Je krijgt dan pijn aan je onderbeen.

Symptomen

Als je scheenbeenklachten hebt, voel je de pijn vaak al na een paar minuten wandelen. De pijn is het ergst als je spieren nog niet warm zijn. Na 10-15 minuten wordt de pijn meestal minder. Vaak zit de pijn net boven de enkel of in het midden van het onderbeen. Bij het neerzetten en afzetten van je voet is de pijn het ergst. Soms voel je de pijn ook in je knie of enkel. Na het sporten gaat de pijn meestal vanzelf weg. Als de scheenbeenklachten erger worden, kan je ook pijn hebben als je gewoon beweegt of zelfs als je helemaal niet beweegt. Soms voelt de pijnlijke plek ook iets dikker aan.

Scheenbenen
Squatten

Oorzaken

Scheenbeenklachten kunnen ontstaan bij te veel sporten, wandelen en/of springen bij fitness-/danslessen. Je voelt dan al snel een scherpe pijn op het midden van het scheenbeen. Dit kan voorkomen wanneer je een nieuwe sport bent gaan doen of wanneer je sport of wandelt op een te harde ondergrond, zoals asfalt. Ook als je schoenen draagt met een te harde zool, kan je klachten krijgen doordat je benen harde schokken krijgen tijdens het lopen. Het kan ook zijn dat je op een verkeerde manier (hard)loopt. Je neemt bijvoorbeeld te grote stappen. De klachten kunnen ook ontstaan doordat de spieren van je onderbenen, enkels en/of voeten minder sterk zijn, bijvoorbeeld doordat je een tijd niet kon sporten door vakantie of ziekte. Tot slot kan je de scheenbeenklachten ook ervaren doordat de onderkant van je voet plat is (platvoet) of je voeten naar binnen gekanteld staan (knikvoet).

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Zelf kan je veel doen om de scheenbeenklachten te verminderen. Sport minder (intensief) en doe de bewegingen die pijn geven zo weinig mogelijk. Spring of sprint minder, neem tussendoor vaker rust, begin rustig en ga langzaam steeds iets meer doen en train bijvoorbeeld een tijdje op een zachte ondergrond, zoals bosgrond. Als je veel pijn hebt, stop dan met sporten. Het is niet erg om een beetje pijn te ervaren, maar de pijn mag niet erger worden. Koelen met ijs na het sporten kan helpen tegen de pijn. De podotherapeut kan je bij een verkeerde stand van je benen en/of voeten helpen door goede zolen aan te meten. Zo krijgen je benen minder harde schokken, wat minder zwaar is voor je spieren. Draag daarnaast goede wandel- en/of sportschoenen.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button