20 juni 2018

Ik ben niet dik, ik heb lipoedeem!

Ik Ben Niet Dik, Ik Heb Lipoedeem!

“Je moet echt afvallen” krijgen mensen met lipoedeem vaak te horen. Lipoedeem wordt vaak verward met obesitas. Lipoedeem betekent letterlijk: ‘ophoping van vet’. Het is een chronische en vaak pijnlijke ziekte met als oorzaak een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Te vaak wordt het niet herkend.

Symptomen

  • Zwaar, vermoeid in de onder- of bovenbenen, heupen en/of armen
  • Pijn of gevoeligheid bij aanraking
  • Snel blauwe plekken
  • Verschil in kledingmaat in onder- en bovenlichaam
  • De voeten en handen zijn meestal slank
  • Verminderde spierkracht in de benen en/of armen
  • Sinaasappelhuid en een sponzige structuur van het bovenbenen
  • Hypermobiliteit of doorgezakte voeten komen ook regelmatig voor bij lipoedeem

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Elastische kousen

Wanneer u last heeft van een gevoel van stuwing in uw armen of benen, kan het dragen van een aangemeten elastische kous uitkomst bieden. Soms worden de kousen bij lipoedeem in het begin als pijnlijk ervaren en gaat het na verloop van tijd beter, soms verdragen mensen met lipoedeem geen kousen. Dan kunnen andere compressiemiddelen een oplossing zijn.

Compressietherapie

Naast elastische kousen zijn er meerdere aanvullende hulpmiddelen om uw oedeem onder controle te houden. Relax en Jovipak  zijn geschikt als aanvulling op compressieproducten/elastische kousen voor overdag. Het biedt de controle over oedeem die u nodig heeft. De Relax is bedoeld voor de onderhoudsbehandeling van patiënten met licht tot matig lymfoedeem en de Jovipak voor matig tot zwaar oedeem. Het voorkomt fibrosevorming en instabiel oedeem gedurende de nacht.

Tinkfit of Curetex multi-stretch compressiebroekjes zijn speciaal ontwikkeld om lichaamsoedeem te behandelen en worden vaak toegepast bij lipoedeem. Verkrijgbaar in capri en bermuda modellen voor chronisch oedeem in de liezen, bovenbenen, heupen en buik. Ook in zwart leverbaar.

Maak een afspraak bij onze kousen consulent voor meer informatie of kijk op: www.voetcomfort.nl

Wat kunt u zelf aan lipoedeem doen?

Voldoende lichaamsbeweging.

Regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining helpen de algehele conditie te verbeteren en de spieren te versterken. Het geleidelijk trainen van uw been- en rompspieren kan een positief effect hebben op klachten als vermoeide of pijnlijke benen.

Voorkomen van toename van vetophoping.

Wanneer u een normaal gewicht heeft, is afvallen weinig effectief in de strijd tegen lipoedeem. In het geval van overgewicht kunt u door gewichtsverlies wel winst behalen. Een toename in gewicht leidt tot een toename van het lipoedeem. Het is dan ook extra belangrijk dat u gezond eet en voldoende water drinkt.

Als u hier klikt vind u een interessant filmpje over dit onderwerp

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op:

https://www.lymfoedeem.nl/lipoedeem/
https://www.nijsmellinghe.nl/zorg/aandoeningen-en-behandelingen/lipoedeem
https://www.gezondheidenco.nl/beperkt-lipoedeem-is-lipoedeem/

Vond je dit bericht interessant?

Deel het via onderstaande kanalen!

s.toorneman@voetcomfort.nl
Sabine
Delen:
Whatsapp button