14 februari 2018

Jicht knobbels

Jicht Knobbels

Misschien heeft u er ooit van gehoord, maar wat is het nu precies?

Allereerst jicht zelf: dit is een reumatische ziekte, waarbij er een ontsteking ontstaat. De ontsteking wordt veroorzaakt door  urinezuurkristallen die neerslaan in de gewrichten. De urinezuurkristallen slaan neer wanneer de stofwisseling in uw lichaam niet goed verloopt en urinezuur zich ophoopt. De klachten zijn acute pijn in een gewricht, meestal de basis van de grote teen, soms in de middenvoet, maar het kan ook voorkomen in de enkel, knie of pols. Ook wordt het gewricht warm, dik en rood. Genezing duurt meestal 1 tot 3 weken, maar vaak zien we dat er nieuwe aanvallen kunnen ontstaan als u er eenmaal één gehad heeft.

Reumafonds.

Jicht tophi kunnen ook voorkomen. Deze zijn te herkennen als kleine wit doorschemerende plekjes in de huid, deels aan het oppervlak (ophopingen van urinezuurkristallen). De voorkeurslokalisaties voor jicht tophi zijn de vingers, tenen, knie, elleboog, oorschelp en de hiel. Jicht tophi kunnen perforeren (dus open gaan), ulcereren (dit zijn langdurig bestaande wondjes, zie foto), en secundair infecteren. Urinezuurkristallen kunnen ook nierstenen vormen.

Huidziekten

Het probleem bij jichtaanvallen in de voet is dat het zo pijnlijk is, dat het laken er nog niet op verdragen kan worden. Daardoor is een goede afwikkeling van de voet bij het bewegen ook niet mogelijk. Het is dan ook belangrijk de voet rust te geven tijdens een aanval en eventueel de voet hoog te leggen. De pijn kan verminderen met een natte doek. Houdt daarnaast rekening met kou, dit kan de ontsteking verergeren. Een pijnstiller slikken is toegestaan om de pijn te verlichten. Wanneer de pijn wegtrekt, is het belangrijk de voet weer te gaan bewegen. Dit is nodig om te voorkomen dat de voet stijf wordt. Zorg daarbij echter wel dat de druk langzaam opgevoerd wordt. Hierbij is het belangrijk om te luisteren naar het pijnsignaal van het lichaam.

Jicht in voet

Wanneer de voet volledig genezen is, maar de beweging toch niet goed meer mogelijk is, is het goed een afspraak bij de podotherapeut te maken voor het aanmeten van zolen. Zo kan de voet ondersteund worden in zijn afwikkeling. Tevens kan het helpen om (berg)wandelschoenen aan te trekken, omdat deze helpen in de afwikkeling van de voet. Indien het gewricht dusdanig veel schade heeft opgelopen, dat de grote teen bijna helemaal stijf staat, kan het zijn dat er een orthopedisch schoentechnische voorziening moet komen. Ook in dat geval zijn er meerdere mogelijkheden, dus laat u zich hierover goed informeren.

Voorbeeld modellen orthopedisch schoeisel

Bij Voetcomfort Deventer kunt u terecht voor zowel de zolen als de orthopedische oplossingen. Kijkt u op onze site voor meer informatie?

Vond je dit bericht interessant?

Deel het via onderstaande kanalen!

s.toorneman@voetcomfort.nl
Sabine
Delen:
Whatsapp button