Podotherapeutische behandelingen bij Voetcomfort
De podotherapeut heeft jouw klacht(en) onderzocht en een diagnose gesteld. Vervolgens maakt hij of zij een behandelplan en kan jouw behandeling starten. De behandeling bestaat uit (een van) onderstaande behandelmogelijkheden.
Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen, ook wel steunzolen of inlegzolen genoemd, kunnen je helpen om van je voetklachten af te komen. De zolen ondersteunen je gewrichten, spieren en banden zodat je beter en comfortabeler gaat lopen. Ze verbeteren jouw stand en je looppatroon. Podotherapeutische zolen worden speciaal voor jouw voeten gemaakt.
Teenstukje (orthese)
Een orthese biedt uitkomst bij klachten als klauw- of hamertenen, likdoorns of overmatige eeltvorming. Het teenstukje corrigeert de stand van je tenen en vermindert drukplekken. De podotherapeut maakt de orthese voor jou op maat.
Nagelbeugel (orthonyxie)
Een nagelbeugel wordt gebruikt bij een ingegroeide of ingroeiende teennagel. De beugel wordt gemaakt van een chroomstalen draad (remanit). Door de beugel te buigen en er spanning op te zetten trekt de nagel minder krom. De beugel trekt de nagel als het ware uit de nagelwal, waardoor klachten vrijwel direct verminderen.
Instrumentele behandeling
Het behandelen van ingegroeide nagels, likdoorns (die door een pedicure niet diep genoeg verwijderd kunnen worden) en wonden valt onder de taken van een podotherapeut. Verder kunnen mensen met diabetes mellitus (suikerziekte), vaatlijden of reuma (die in een hoge risicogroep vallen) terecht bij de podotherapeut voor gespecialiseerde medische voetverzorging.
Wondbehandeling
Vooral bij diabetes- of reumapatiënten ontstaan soms wonden die het gevolg zijn van overmatige druk of foutief schoeisel. Een wondbehandeling bestaat uit het schoonmaken van de wond, het verwijderen van overtollig eeltweefsel en het juist verbinden van de wond. De podotherapeut pakt meteen de oorzaak van de wond aan. Bijvoorbeeld door middel van vilttherapie, podotherapeutische zolen of doorverwijzing naar de orthopedisch schoenmaker.
Daarnaast vertelt onze podotherapeut je hoe de wond behandeld moet worden en hoe je deze wonden in de toekomst kunt voorkomen.
Vilttherapie
Vilttherapie wordt als tijdelijke therapie ingezet om overmatige druk weg te nemen. Bijvoorbeeld bij een slijmbeursontsteking, een likdoorn of een wond.
Daarnaast kan vilt ingezet worden om uit te proberen of een definitieve therapie of aanpassing, zoals podotherapeutische zolen of een orthese, zinvol is. Vilt kan direct op de huid worden aangebracht (mits je niet allergisch bent) en kan een aantal dagen blijven zitten.
Taping
Taping is een tijdelijke therapie die toegepast kan worden bij overbelasting van spieren en pezen. Denk hierbij aan verschillende sportblessures, maar ook aan een peesplaatontsteking of hielspoor.

Adviezen
Soms blijkt na het onderzoek dat hulpmiddelen of behandelingen niet nodig zijn en dat alleen een advies al voldoende uitkomst biedt. Een schoen- of voetverzorgingsadvies bijvoorbeeld, of oefeningen.
In sommige gevallen zal de podotherapeut je doorverwijzen naar een andere specialist, bijvoorbeeld een arts, orthopedisch schoenmaker, pedicure of fysiotherapeut.
BESTE TOTAALBEHANDELING
Onze podotherapeuten werken nauw samen met de andere specialisten binnen Voetcomfort. Maar ook met artsen en specialisten van buiten. Bij Voetcomfort ben je altijd verzekerd van de beste totaalbehandeling!