Wat is artrose in de enkel?

Artrose in het enkelgewricht is slijtage van het kraakbeen dat zich tussen het scheenbeen en het talus bevindt. De talus is het botstuk dat onderdeel is van het enkelgewricht. Het kraakbeen wordt zachter, dunner en raakt beschadigd, waardoor het bewegen van het gewricht minder soepel verloopt. Dit kan pijnklachten veroorzaken die met name aanwezig zijn tijdens het lopen. Artrose verloopt meestal langzaam en het verbetert niet. In veel gevallen neemt artrose toe, waardoor er ook steeds meer pijnklachten zullen gaan ontstaan. Artrose kan op alle leeftijden voorkomen.

Symptomen

In veel gevallen komen er bij artrose in de enkel startklachten voor. Dit houdt in dat er na een periode van rust stijfheid ontstaat in het aangedane gewricht. Dit kan in de ochtend zijn na een nacht van rust, maar dit kan ook voorkomen na een tijd stilzitten. Over het algemeen komt er een scherpe en stekende pijn opzetten na of tijdens belasting van het gewricht.

Enkelklachten
Enkel En Voet Zijkant

Oorzaken

De precieze oorzaak van artrose in de enkel is meestal onbekend. In veel gevallen is een hoge belasting op het gewricht de oorzaak, waardoor het kraakbeen meer belast wordt. Voorbeelden hiervan zijn een hogere belasting door sport of door werkzaamheden. Een afwijkende stand van de enkel of een trauma in het verleden kan ook een oorzaak zijn. Artrose kan ook een vorm van reuma zijn.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Artrose kan niet worden genezen, maar het is wel belangrijk om het gewricht niet te veel te belasten. De podotherapeut kan beoordelen of er sprake is van een standsafwijking in de voeten. Als de voeten te ver naar binnen zakken of juist te ver naar buiten kantelen, heeft dit effect op het enkelgewricht en kan dit meer pijnklachten veroorzaken. Door de voet- en enkelstand te optimaliseren, kan de pijn verlicht worden. Het dragen van stevige schoenen kan hier ook een bijdrage aan leveren.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord.
Wij zijn dagelijks van 8:30 tot 13:30 telefonisch bereikbaar!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button