Wat is artrose in de heup?

Artrose in het heupgewricht is slijtage van het kraakbeen dat zich tussen de kop en de kom bevindt. Het kraakbeen wordt zachter, dunner en raakt beschadigd, waardoor het bewegen van het gewricht minder soepel verloopt. Dit kan pijnklachten veroorzaken die met name aanwezig zijn tijdens het lopen. Artrose vordert meestal langzaam en het verbetert niet. In veel gevallen neemt artrose toe, waardoor er ook steeds meer pijnklachten zullen ontstaan. Artrose kan op alle leeftijden voorkomen.

Symptomen

In veel gevallen komen er bij heupartrose startklachten voor. Dit houdt in dat er na een periode van rust stijfheid ontstaat in het aangedane gewricht. Dit kan in de ochtend zijn na een nacht van rust, maar dit kan ook voorkomen na een tijd stilzitten. Over het algemeen kan er een scherpe en stekende pijn opzetten na of tijdens belasting van het gewricht. Bij het draaien of het naar buiten bewegen van het heupgewricht kan ook pijn ontstaan.

Heupklachten
Side View Of Male Patient Suffering From Back Ache 2021 08 28 16 46 11 Utc (1)

Oorzaken

De precieze oorzaak van artrose in de heup is meestal onbekend. In veel gevallen is hoge belasting op het gewricht de oorzaak, waardoor het kraakbeen meer belast wordt. Voorbeelden waarin het heupgewricht meer wordt belast, zijn heupdysplasie, een beenlengteverschil, het hebben van overgewicht en zwaar belasten door tillen of sporten. Artrose kan ook een vorm van reuma zijn.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Artrose kan niet worden genezen, maar het is wel belangrijk om het gewricht niet te veel te belasten. De podotherapeut kan beoordelen of er sprake is van een standsafwijking in de voeten. Als de voeten te ver naar binnen zakken of juist te ver naar buiten kantelen, heeft dit effect op het heupgewricht. Het been en de heup zullen dan mee naar binnen of juist naar buiten draaien, wat voor verergering van de pijnklachten kan zorgen. Het optimaliseren van de voet- en beenstand kan pijnverlichting geven. Het dragen van stevige schoenen kan hier ook een bijdrage aan leveren.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button