Wat is artrose?

Artrose is een aandoening  van het kraakbeen en wordt ook wel arthrosis deformans genoemd. Voeten bevatten meerdere botten. Op de plaatsen waar de uiteinden van deze botten bij elkaar komen, de gewrichten, zit kraakbeen. Bij artrose in de voet verandert dit kraakbeen in een gewricht.

Symptomen

Artrose gaat vaak gepaard met pijn. Wanneer het kraakbeen versleten is (of zelfs helemaal verdwenen is), dan schuren de botten tegen elkaar. Dit kan hevige pijn veroorzaken. Hoe slechter de kwaliteit van het kraakbeen, hoe meer pijn je kan ervaren. Ook wordt het gewricht in de voet steeds stijver, waardoor bewegen steeds moeizamer wordt. De voet is vaak het stijfst in de ochtend. De stijfheid neemt in de loop van de dag iets af. Wanneer de artrose in een gevorderd stadium is, dan is de pijn de gehele dag aanwezig, ’s ochtends en ’s avonds, bij beweging en bij stilstand. Ook ‘s nachts is de pijn dan vaak aanwezig.

metatarsalgie
Voet Rechts

Oorzaken

Kraakbeen zorgt ervoor dat de gewrichten in de voet, zoals het enkelgewricht, soepel kunnen bewegen. Artrose is een degeneratieve aandoening van de gewrichten, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen steeds verder achteruit gaat. Uiteindelijk kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen en kan er verstijving en verbreding van de gewrichten optreden. Artrose kan in alle gewrichten van het lichaam optreden. Artrose in de voet komt het meest voor in het enkelgewricht en in het gewricht van de grote teen.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Bij artrose in de voet is het mogelijk om te beginnen met een voetbed en een schoenaanpassing. De schoenaanpassing kan de voet/enkel immobiliseren (waar de artrose zicht bevindt) en het voetbed kan daarin ondersteunen.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord.
Wij zijn dagelijks van 8:30 tot 13:30 telefonisch bereikbaar!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button