Wat is chronische veneuze insufficiëntie?

Aderen bevatten kleppen die het bloed dat door de kuitspier omhoog wordt gepompt, tegenhouden. Zo verhinderen de kleppen dat het bloed terug lekt naar beneden. De kleppen kunnen echter beschadigd raken, waardoor ze niet goed meer sluiten of verwijd raken (spataderen), waardoor de kleppen niet meer goed sluiten. Hierdoor ontstaat oedeem in de benen en worden afvalstoffen niet goed afgevoerd. Dit noemen we chronische veneuze insufficiëntie (CVI).

Symptomen

Niet iedereen met CVI ervaart alle symptomen. Klachten kunnen onder andere bestaan uit zware, vermoeide benen, nachtelijke krampen, vocht in de benen, kleine spatadertjes (besenreiser), opvallende adertjes aan de zijkant van de voeten, spataderen, jeuk en eczeem op onderbenen, bruine verkleuringen van de huid, slecht genezende wonden (open benen) en een kwetsbare en gevoelige huid.

Een Been Naar Voren
Nieuw! Elastische Kousen

Oorzaken

CVI kan verschillende oorzaken hebben. Onder andere erfelijkheid kan een rol spelen in de aandoening, maar beschadiging van de kleppen kan bijvoorbeeld ook ontstaan door trombose. Daarnaast kan leeftijd een rol spelen. Bij het ouder worden wordt namelijk ook de vaatwand slapper. Ook zwangerschap, roken, overgewicht en te weinig bewegen hebben invloed op het ontstaan van CVI.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

De oorzaak van CVI kan niet worden weggenomen. Een goede elastische kous zorgt voor druk op de aders, zodat de kleppen beter werken. Daarmee wordt de bloeddoorstroming bevorderd en het oedeem afgevoerd. Verbeterde doorbloeding zorgt voor een minder kwetsbare huid en betere genezing van wonden. Zelf heb je ook invloed op de ontwikkeling van CVI. Zo kun je stoppen met roken, meer bewegen, zorgen voor een goed gewicht en je kousen dragen. Bij het aanmeten van elastische kousen houden wij rekening met je persoonlijke omstandigheden.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button