Wat is het compartimentssyndroom?

Om een spier zit een kapsel. Dit wordt ook wel een fascie genoemd. Meerdere spieren kunnen ook omgeven zijn door een fascie. Wanneer dit het geval is, wordt dit een spiercompartiment genoemd. Het compartimentssyndroom komt voor ter hoogte van het scheenbeen waar de spieren zich bevinden die zorgen voor het heffen van de voet en de tenen. Wanneer mensen inspanning leveren, bijvoorbeeld bij sporten, dan kan het voorkomen dat de spieren door zwelling te strak in het kapsel komen te zitten. Hierdoor kunnen de bloedtoevoer en de zenuwen ingeklemd raken.

Symptomen

Met name na zware inspanning zoals hardlopen worden klachten ervaren. Klachten kunnen zich uitten in pijn en stijfheid (meestal aan buitenzijde onderbeen), een gespannen gevoel in de spieren, verminderde spiercontrole en tintelingen in de grote teen. Het compartimentssyndroom kan ook in een acute fase voorkomen. Kenmerkend hiervoor is dat je de grote teen niet meer kan bewegen en er hevige pijn ontstaat.

Beide Knieën
Benen Trainen

Oorzaken

Wanneer er een forse inspanning wordt geleverd, hebben de spieren meer bloed nodig, omdat ze harder moeten gaan werken. Wanneer er te veel zwelling optreedt doordat er meer bloed naar de spier loopt, kan deze knel komen te zitten in het kapsel van de spier.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Het looppatroon en de belasting kunnen van grote invloed zijn op de klachten bij het compartimentssyndroom. Steunzolen, schoenadvies en een belastingsschema kunnen bijdragen aan het verminderen van de klachten.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button