Wat is een diepe veneuze trombose?

Diepe veneuze trombose is een bloedpropje dat vast blijft zitten in een dieper gelegen bloedvat en daardoor het bloedvat afsluit. De afvoer van het bloed wordt daarmee geblokkeerd. Dit komt voor in het onderbeen, het bovenbeen en soms ook in het bekken of de arm.

Symptomen

Symptomen van een diepe veneuze trombose variëren van een stekende pijn in de kuit met een lichte zwelling tot een geheel opgezwollen pijnlijk been met een glazige huid. Vaak wordt het been ook warm. Heb je een lichte huid, dan wordt het been vaak ook rood. Bij een donkere huid is dit niet altijd zichtbaar. Symptomen als deze kunnen plotseling of in een paar dagen optreden.

Beide Knieën
Beenklachten

Oorzaken

De oorzaak van een diepe veneuze trombose is niet altijd bekend. Het systeem van stolling en antistolling is niet in balans. Risicofactoren zijn lang stilzitten tijdens een vliegreis of lange autorit, minder bewegen bij ziekte of na een operatie, hartritmestoornissen, zwangerschap, gebruik van de anticonceptiepil of roken. Het kan ook gaan om een erfelijke afwijking, zoals de factor 5 van Leiden.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Trombose wordt meestal behandeld met compressie. In het ziekenhuis krijg je vaak eerst een verbandkous en later word je doorverwezen voor een therapeutisch elastische kous. De kous moet afhankelijk van de ernst van de trombose en de schade aan de vaten 3 maanden, 1-2 jaar of soms levenslang worden gedragen.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button