Wat is een dikke enkel?

Dikke enkels verschijnen vaak in de loop van de dag. In de ochtend zijn ze vaak weer mooi slank. Dit betekent dat er vocht in de enkels zit, ook wel oedeem genoemd. Een van de meest opvallende symptomen van oedeem in de enkels is dat de enkels aan het einde van de dag echt over de schoenen heen kunnen puilen.

Symptomen

Bij dikke enkels ervaar je zware, vermoeide benen. In je enkels kan een putje blijven staan wanneer je ongeveer 30 seconden je duim in je enkel drukt. In de loop van de dag worden uw enkels dikker, terwijl ze in de ochtend gewoon een normale dikte hebben.

Enkel En Voet Zijkant
Voet Links

Oorzaken

Dikke enkels kunnen diverse oorzaken hebben. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door simpelweg te weinig beweging tot aan hartproblemen. Dikke enkels komen daarnaast vaak voor bij spataderen of veneuze insufficiëntie, een chronisch verminderde functie van de afvoerende vaten.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Voldoende beweging is belangrijk om vocht in de enkels te voorkomen. De kuitspierpomp helpt dan mee om het vocht weer omhoog te pompen. Twee keer per dag een half uurtje de benen omhoog leggen kan ook helpen. Elastische kousen helpen je enkels dun te krijgen en te houden. Als je veel oedeem hebt, moet je eerst een tijdje gezwachteld worden voordat je kousen krijgt. Hier kan de podotherapeut je bij helpen.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button