Wat is haglundse exostose?

Haglundse exostose is botgroei die kan ontstaan door te veel druk op de hiel. Deze druk kan veroorzaakt worden door wrijving, bijvoorbeeld van een te harde achterzijde van schoenen, wat kan leiden tot een slijmbeursontsteking. Vaak wordt de haglundse exostose in verband gebracht met het dragen van pumps. Daarom wordt haglundse exostose ook wel een ‘pump bump’ genoemd.

Symptomen

Onder symptomen vallen een plaatselijke pijnlijke rode plek op de achterzijde van uw hak, vlak naast of aan de buitenzijde van de aanhechting van de achillespees. Bij het dragen van schoenen wordt deze plek meestal pijnlijker en gevoeliger. Als je slippers draagt of op blote voeten loopt, zal je vrijwel geen pijn ervaren.

Enkelklachten
Enkel En Voet Zijkant

Oorzaken

Een haglundse exostose kan zich ontwikkelen door te veel druk door schoenen (met een hoge hak). Mede door een te harde hielcontrefort en wrijving kan er plaatselijk druk ontstaan op de hiel. Hierdoor ontwikkelt zich plaatselijk een uitstulping van het bot, wat een slijmbeursontsteking tot gevolg heeft. Deze ontsteking kan uiteindelijk leiden tot een haglundse exostose.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

In veel gevallen gaat een haglundse exostose vanzelf over. Als je klachten ervaart, raden we je aan om zo min mogelijk druk te zetten op de betreffende hak. Dit kan je doen door schoenen te dragen met een zachte hielkap.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord.
Wij zijn dagelijks van 8:30 tot 13:30 telefonisch bereikbaar!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button