Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus is een vervorming van het grote teengewricht van (een van) beide voeten. Het gewricht kan soms een vervelende, stekende pijn en roodheid veroorzaken en gaan ontsteken. De mobiliteit van het gewricht is vaak beperkt of stijf. De kans dat het gewricht scheef groeit en daardoor andere tenen in de verdrukking brengt, is aanwezig.

Symptomen

Als je teen rood is, warm aanvoelt en stekende pijnen geeft bij het lopen in schoenen, kan je met een hallux valgus te maken hebben. Het afwikkelen van de voet(en) kan bemoeilijkt worden door de stijfheid van het grote gewricht. Met name bij het dragen van te krappe schoenen met een te spitse neus kunnen problemen ontstaan. De tenen worden dan samengeperst in de schoen, waardoor de teen in de verdrukking komt en het wandelen bemoeilijkt.

Voet, Enkel En Handen
Voet En Enkel Schuinboven

Oorzaken

Vaak liggen er erfelijke oorzaken ten grondslag aan een hallux valgus. Deze klachten komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een hallux valgus kan aangeboren zijn en op jonge leeftijd al problemen veroorzaken. Op oudere leeftijd kan een hallux valgus ontstaan door reuma of het doorzakken van het dwarsgewelf van de voorvoet. Ook bij platvoeten kan een hallux valgus ontstaan, waarbij de zijdelingse druk van de schoenen voor irritatie zorgt op het gewricht.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor een hallux valgus. Zo kan je denken aan extra brede confectieschoenen of een podotherapeutische zool ter ontlasting van het gewricht. Op maat gemaakte schoenen zullen noodzakelijk zijn als het gewricht extreem vergroeid is.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button