Wat is een hernia?

De tussenwervelschijven in de rug bestaan uit een kern en een buitenste ring van vezels. Gezamenlijk zorgen zij voor de schokdemping en het maken van de bewegingen van de wervelkolom. Wanneer een uitstulping van de tussenwervelschijf in de onderrug plaatsvindt, wordt dit een hernia van de lage rug of Hernia Nuclei Pulposi (HNP) van de lage rug genoemd.

Symptomen

Een hernia in de rug kan een zeurende pijn naar de bilspieren en hamstrings bij het staan en zitten veroorzaken. Deze scherpe pijn kan je tot in het onderbeen voelen, soms zelfs tot in de voet. Bepaalde houdingen of bewegingen maken de pijn vaak erger, bijvoorbeeld zitten. Als je ligt, heb je vaak minder pijn. Veel mensen ervaren ook pijn onderin de rug. Als een hernia niet op een zenuw drukt, geeft een hernia geen klachten.

Man Met Pijn In Onderrug
Side View Of Male Patient Suffering From Back Ache 2021 08 28 16 46 11 Utc (1)

Oorzaken

Door een direct trauma, door langdurige overbelasting of door achteruitgang in weefselkwaliteit van de buitenste ring (degeneratie) kan de kern van de wervels naar buiten dringen en zo lokaal tegen een zenuw in de rug drukken. Het is ook mogelijk dat erfelijke aanleg een rol speelt bij een hernia.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Tegenwoordig wordt een herniablessure niet vaak meer behandeld. Het advies is meestal fysiotherapie, lopen en platliggen. De klachten kunnen verdwijnen na een aantal weken of maanden. Operatieve opties zijn er zeker, alleen worden deze nog zelden uitgevoerd.

Bij veel klachten kan een podotherapeutische zool van toegevoegde waarde zijn. Met een podotherapeutische zool kan de druk beter worden verdeeld, waardoor klachten verlicht kunnen worden.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord.
Wij zijn dagelijks van 8:30 tot 13:30 telefonisch bereikbaar!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button