Wat is hielspoor?

Bij hielspoor (fasciitis plantaris) ontstaan pijnklachten aan de peesplaat, ook wel plantaris genoemd. Deze bevindt zich aan de onderkant van de voet. De plek waar de peesplaat vastzit aan de onderkant van de hiel, kan pijnlijk zijn. Hielspoor komt vooral voor bij mensen van 40 tot 60 jaar oud, maar ook buiten die leeftijd kan je klachten ervaren. Bij kinderen komt hielspoor vrijwel nooit voor. Hielpijn bij kinderen wordt bijvoorbeeld vaak veroorzaakt door morbus sever.

Symptomen

De pijn zit aan de onderzijde van het hielbeen. Deze pijn wordt meestal ervaren bij het gaan staan op de hiel en het belasten daarvan, bijvoorbeeld door te staan en lopen. De pijn kan als stekend of zeurend worden ervaren. Meestal is de pijn het ergste bij de eerste stappen, waarna het weer kan afzwakken, maar dan bij meer belasting weer in alle hevigheid terug kan keren. Je kan ook uitstralende pijn de rondom de enkel ervaren.

Voet Gestrekt
Voet Rechts

Oorzaken

De pijn wordt veroorzaakt door overbelasting van de peesplaat plantaris, die aanhecht aan het hielbeen en zich aan de onderkant van de voet bevindt. De overbelasting kan door verschillende oorzaken ontstaan, zoals actief sporten, veel lopen en staan, overgewicht of zeer plotselinge inspanningen, zoals hard stampen op de grond of lang staan op een ladder en ineens een versnelling maken. Verder kan de oorzaak ook liggen in een afwijkende voetenstand. Met name bij voeten waarbij het hielbeen en de middenvoet afwijken in de zogenoemde valgusstand (naar binnen geknikt), kan hielspoor voorkomen.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Hielspoor kun je het beste behandelen met podotherapeutische zolen. Hierbij wordt de voetenstand verbeterd. Verder moet er gekeken worden naar verkorte kuitspieren en achillespezen waarbij het rekken van de kuitspier een oplossing kan bieden.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button