Wat is ischias?

De ischiaszenuw (nervus ischiadicus) is de langste zenuw in het lichaam en loopt vanuit de lage rug naar de achterkant van het bovenbeen tot aan de voet. Ischias is zenuwpijn die ontstaat doordat de zenuw geïrriteerd, ontstoken of beschadigd is. Ischias ontstaat meestal door druk op de zenuw, bijvoorbeeld door zwangerschap of een verkeerde lichaamshouding waarbij de rug te zwaar belast wordt.

Symptomen

Hoewel de symptomen van ischias uiteenlopen, zijn de meeste klachten vaak voelbaar in de rug, benen en billen. Veelvoorkomende symptomen zijn een doffe pijn (verdoofd gevoel) in benen, voeten en/of tenen, een stekende pijn in de bil/het been, pijnscheuten in de rug en/of verzwakte spieren.

Man Met Pijn In Onderrug
Rugwervel Close Up

Oorzaken

Ischias is een veelvoorkomende rugklacht. Het kan ontstaan door druk op een zenuw die kan ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde lichaamshouding of een zwangerschap. De meest bekende vorm van ischias wordt voornamelijk veroorzaakt door het verkeerd belasten van de rug, een hernia of door artrose. Daarnaast kan ischias ook worden veroorzaakt door een spondylolysthesis en/of door osteoporose.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Bij veel klachten kan een podotherapeutische zool van toegevoegde waarde zijn. Met een podotherapeutische zool kan de druk beter worden verdeeld, waardoor klachten verlicht kunnen worden.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord.
Wij zijn dagelijks van 8:30 tot 13:30 telefonisch bereikbaar!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button