Wat is een jumper’s knee?

Een jumper’s knee is een overbelasting van de pees die zich aan de voorzijde van de knie bevindt. Deze blessure wordt ook wel ‘springersknie’ genoemd, omdat het veel voorkomt bij sporters waarbij springen deze blessure veroorzaakt. Volleybal, hoogspringen en basketballen zijn voorbeelden van sporten waarbij gesprongen wordt. De knie waarmee afgezet wordt, is het vaakst aangedaan.

Symptomen

De symptomen die horen bij een jumper’s knee zijn vooral pijn vlak onder de knieschijf aan de voorzijde van de knie. Meestal komt de pijn opzetten bij sporten of hevig belasten. Hoe intensiever de belasting is, hoe meer pijnklachten ervaren worden. In veel gevallen begint de blessure met weinig pijnklachten, waarbij deze in de loop van de tijd toenemen. Er kan ook zwelling optreden. Als deze blessure niet behandeld wordt, kan het chronisch worden.

Vasthouden Knieschijf
Squatten

Oorzaken

De oorzaak van een jumper’s knee ligt bij het overbelasten van de kniepees. In veel gevallen komt dit voor bij sporten waarbij intensief gebruik wordt gemaakt van de kniepees en de spieren die zich rondom de knie bevinden, bijvoorbeeld met explosief springen. Door deze continue overbelasting ontstaan pijnklachten in de kniepees. Schoeisel is een belangrijke factor in het veroorzaken van deze blessure. Onvoldoende schokdemping kan aan deze overbelasting bijdragen door de hoge schokkracht die de knie moet verdragen. Tevens kan een standsafwijking van de voet, enkel, knie of heup een bijdrage leveren bij het veroorzaken van deze blessure.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Bij een jumper’s knee is het belangrijk om de intensiteit van het sporten te verlagen. Er kan een advies gegeven worden met betrekking tot de belasting. Een podotherapeut kan een gericht schoenadvies geven waarbij stevigheid en schokdemping belangrijk zijn. Tevens kunnen er, indien er sprake is van een standsafwijking in de voet en/of het been, podotherapeutische zolen aangemeten worden om deze stand te optimaliseren en de pijnklachten te verminderen.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord.
Wij zijn dagelijks van 8:30 tot 13:30 telefonisch bereikbaar!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button