Wat is lipoedeem?

Lipoedeem komt bijna uitsluitend voor bij vrouwen. Het is een ongelijkmatige verdeling van vetweefsel in het lichaam en geeft nare pijnklachten. je kan vooral pijn ervaren in de benen, heupen en armen. Lipoedeem kan ook bij slanke mensen voorkomen, maar wordt bij hen vaak moelijker herkend.

Symptomen

Heb je lipoedeem, dan kan je last hebben van pijnlijke benen en/of armen, het snel krijgen van blauwe plekken, aanraakpijn en een ongelijkmatige verdeling van vetweefsel. In het begin hebben patiënten vaak slanke voeten en handen, maar in later stadium kan ook daar vochtophoping plaatsvinden. Dit resulteert in een onderlichaam dat tot wel twee maten groter kan zijn dan het bovenlichaam. Probeer je af te vallen, dan wordt alleen het bovenlichaam slanker.

Knieklachten Close Up
Painful Varicose And Spider Veins On Active Womans 2022 07 01 13 12 51 Utc

Oorzaken

De oorzaak van lipoedeem is vaak familiair, meestal heeft de moeder of oma dezelfde bouw. Hormonale periodes kunnen invloed hebben op de progressie van de aandoening. Denk hierbij aan de puberteit, zwangerschappen en de overgang.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

In het geval van lipoedeem is voorkomen is het beste: als het in de familie zit, kan u vooral proberen zo min mogelijk aan te komen, want afvallen is moeilijk. Je kunt baat hebben bij zoveel mogelijk beweging. Tegen de pijnklachten en bijkomend oedeem kunnen compressiemiddelen zoals armkousen, beenkousen of compressiebroeken helpen.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button