Wat is lymfoedeem?

Alle oedeem is lymfevocht, maar niet elke vorm van oedeem wordt lymfoedeem genoemd. Lymfoedeem is een abnormale verdikking van het been of de arm. Lymfevaten zijn dan niet (meer) in staat om het vocht af te voeren.

Symptomen

De klachten bij lymfoedeem verschillen per persoon. Een zwelling is altijd aanwezig. Verder kan je een zwaar vermoeid, drukkend gevoel in de arm of het been ervaren. Soms gaat een lymfoedeem gepaard met tintelingen. Door de zwelling kan je in je bewegingen beperkt worden. In een later stadium kan je te maken krijgen met huidafwijkingen, vaak op de onderbenen of voeten, zoals papillomatosis (wratachtige huidafwijking), wondjes met lekkend lymfevocht of smetvlekken in de huidplooien of tussen de tenen. Daarnaast heb je een verhoogd risico op wondroos.

Arm Klachten
Elastische Armkous

Oorzaken

Lymfoedeem is onderverdeeld in primair lymfoedeem en secundair lymfoedeem. Primair lymfoedeem is een aangeboren afwijking aan de lymfevaten. Meestal zijn er te weinig vaten aangelegd of is de functie niet voldoende. Oedeem kan al jong ontstaan, maar ook pas op latere leeftijd. Secundair lymfoedeem is een afwijking aan het lymfesysteem door een trauma, operatieve ingreep of oncologische oorzaak. Ook wondroos kan lymfevaten beschadigen. Soms ontstaat het oedeem direct en soms ook jaren later.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Een oedeemtherapeut kan met diverse technieken het oedeem terugdringen, maar meestal komt het terug als de behandeling stopt. Aanvullend op de behandeling van de oedeemtherapeut levert de compressietherapeut diverse hulpmiddelen waarmee je zelf het oedeem kunt managen, zoals een elastische kous voor de arm, hand, het been en/of de voet. Ook klittenbandzwachtels en/of nachtvoorzieningen kunnen tot de mogelijkheden behoren als je extra ondersteuning nodig hebt.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord.
Wij zijn dagelijks van 8:30 tot 13:30 telefonisch bereikbaar!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button