Wat zijn meniscusklachten?

Bij een scheur of overbelasting aan de meniscus ontstaan er klachten aan de binnen- of buitenzijde van de knie. Meestal ontstaat dit na een plotselinge verkeerde beweging of verdraaiing van het kniegewricht. Het kniegewricht heeft een buitenste en een binnenste meniscus die beiden klachten kunnen geven. Wanneer de pijn zich aan de binnenkant van de knie bevindt, kan de binnenste meniscus aangedaan zijn en bij pijn aan de buitenzijde van de knie kan de buitenste meniscus aangedaan zijn.

Symptomen

Bij meniscusklachten is er pijn aanwezig in het kniegewricht aan de buitenzijde of aan de binnenzijde. Bij meniscusproblemen is een ‘klik’ kenmerkend, waarbij de knie ook op slot lijkt te gaan. Dit ontstaat doordat het loszittende deel van de meniscus zich in het gewricht vastzet. Het strekken van de knie kan dan niet meer pijnloos. Bij een scheur of overbelasting van de meniscus is het buigen van de knie pijnlijk en soms ook het overstrekken van het gewricht. Traplopen en fietsen geven klachten als de meniscus is aangedaan. Het kan ook zijn dat de knie instabiel aanvoelt.

Knieklachten Close Up
Knieklachten Gebogen Knie

Oorzaken

Meestal is de oorzaak van meniscusklachten een trauma waarbij de knie is verdraaid. Dit gebeurt vaak tijdens sporten waarbij de knie verhoogd belast wordt. Denk hierbij aan volleybal, voetbal of wintersport. Leeftijd kan ook een oorzaak zijn. Als we ouder worden, worden de binnenste en de buitenste meniscus minder elastisch en ontstaat een scheur gemakkelijker, ook zonder dat er een verdraaiing aan vooraf is gegaan.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Het hangt af van de ernst van de pijnklacht welke behandeling noodzakelijk is. Wanneer de klachten hoofdzakelijk met instabiliteit te maken hebben, kan de podotherapeut onderzoeken en beoordelen of de stabiliteit verbeterd kan worden door middel van podotherapeutische zolen. Tevens wordt door een afwijkende voetstand de kniestand beïnvloed, waardoor de aangedane meniscus een verkeerde belasting kan hebben. Podotherapeutische zolen kunnen bijdragen aan een verbeterde belasting van de aangedane meniscus, waardoor de pijn verminderd kan worden.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord.
Wij zijn dagelijks van 8:30 tot 13:30 telefonisch bereikbaar!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button