Wat is metatarsalgie?

Metatarsalgie is een verzameling van pijn die zich in of onder de voorvoet bevindt. Het gaat om een overbelasting die vaak pijnklachten veroorzaakt onder de bal van de voet, maar ook een doof gevoel of tintelingen kan geven in de tenen, ook wel voorvoet klachten. Alle teengewrichten kunnen pijn geven, maar over het algemeen komt het voor in de gewrichten van de tweede, derde en vierde teen.

Symptomen

De voorvoet klachten komen met name voor tijdens en na het lopen en staan. Het gaat dan om een brandende of stekende pijn die ook uitstraling kan geven naar de tenen of het midden van de voet. Het kan voorkomen dat de voorvoet gezwollen raakt en warm aanvoelt, dan is er meestal sprake van een ontsteking. Eelt en likdoorns kunnen ook voorkomen bij metatarsalgie, dit is vaak het gevolg van te veel druk op de voorvoet.

Voet Links
Voet, Enkel En Handen

Oorzaken

Meestal is verhoogde druk op de voorvoet de hoofdoorzaak van de pijnklachten. Dit kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Verkeerd schoeisel met een te hoge hak of een te soepele loopzool kan een oorzaak zijn, maar ook een afwijkende voetstand waarbij de voorvoet doorgezakt is en er een verkeerde drukverdeling onder de voet ontstaat. Het is ook mogelijk dat het vetkussen dat zich onder de voorvoet bevindt, dunner geworden is of is verplaatst en dat dit voorvoet klachten oplevert.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Om een juiste behandeling in te zetten, is het belangrijk om de oorzaak van de voorvoet klachten te achterhalen. In sommige gevallen zullen de klachten vanzelf verdwijnen, maar deze zouden ook terug kunnen keren. De podotherapeut kan beoordelen of er sprake is van een standsafwijking van de voet of dat er een andere oorzaak is. Een schoenadvies en podotherapeutische zolen kunnen de standsafwijking en de drukverdeling verbeteren, waardoor de klachten verminderen of verdwijnen.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button