Wat is een midline oedeem?

Een midline oedeem is een oedeem op het boven- of onderlichaam. Het is een ophoping van vocht die vaak voorkomt op operatiegebieden op het bovenlichaam en in de schaamstreek. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na een operatie tegen borstkanker of kanker in de schaamstreek.

Symptomen

Bij een midline oedeem ervaar je opgezette delen (kussens) van vocht op het bovenlichaam of in de schaamstreek. Dit kan pijnlijk zijn en een stekend gevoel geven. Lymfoedeem in het genitale gebied kan ook aangeboren zijn. vaak heb je dan tevens last van zwellingen van andere delen van het lichaam, zoals de benen. Bij aangeboren lymfoedeem kan ook zwelling in het gelaat voorkomen.

Massage Onderrug
Rugwervel Close Up

Oorzaken

Midline oedeem ontstaat vaak na operaties, bestralingen en/of trauma. Hierbij zijn de lymfevaten of lymfeklieren beschadigd geraakt na een ongeval of operatie. Bij bestraling na een behandeltechniek bij kanker kan zwelling van de borst, romp of het genitale gebied optreden. Ook radiotherapie en/of het verwijderen van tumoren, inclusief de buiklymfklieren, kan leiden tot zwellingen.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

De podotherapeut verlicht de klachten met een compressiebroek of -hemd. Deze behandeling kan eventueel aangevuld worden met een pad die extra druk geeft in het te behandelen gebied.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord.
Wij zijn dagelijks van 8:30 tot 13:30 telefonisch bereikbaar!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button