Wat is morbus sever?

Morbus sever is een aandoening waarbij pijnklachten ontstaan aan de achterzijde van het hielbeen. Morbus sever komt alleen voor bij kinderen die in de groeifase zitten, met name bij kinderen van 8 tot 14 jaar. De pijn openbaart zich in veel gevallen na het sporten.

Symptomen

De pijn zit aan de achterzijde van het hielbeen en wordt gevoeld tijdens of na het sporten. Met name bij sporten waarbij er veel gerend, gesprongen of afgezet moet worden, ontstaat regelmatig morbus sever ontstaan. De pijn kan als stekend of zeurend worden ervaren. In veel gevallen trekken de pijnklachten een paar uur na het sporten weg.

Voet Rechts
Voet En Enkel Schuinboven

Oorzaken

De pijn bij morbus sever wordt vaak veroorzaakt door een afwijkende voetstand. Met name bij voeten die naar binnen toe zakken, kan morbus sever ontstaan. Dit komt doordat de achillespees op een scheve manier aan het hielbeen gaat trekken door het naar binnen zakken van de voet. Hierdoor raakt de groeischijf geïrriteerd. Overbelasting of verkeerd schoeisel (vaak te weinig demping onder de hiel) kan ook morbus sever veroorzaken.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Morbus sever gaat vanzelf over wanneer de groeifase voorbij is. In sommige gevallen is de pijn dusdanig vervelend dat er een oplossing op maat gemaakt moet worden. Dit is bijvoorbeeld nodig wanneer de voet te ver naar binnen zakt of wanneer er niet voldoende demping uit de schoen gehaald kan worden. Podotherapeutische zolen kunnen hierbij helpen.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button