Wat is het naar binnen kantelen van de enkel?

Een naar binnen gekantelde enkel kan je herkennen aan de enkel die naar binnen wijst. Het wordt vaak verward met een platvoet, maar bij een platvoet hoeft de enkel niet altijd naar binnen gekanteld te staan. Wanneer de oorzaak van pijnklachten, vermoeidheidsklachten of instabiliteit veroorzaakt wordt door deze valgus stand van de enkel, wordt er meestal doorverwezen naar de podotherapeut.

Symptomen

Bij een naar binnen gekantelde enkel valt het op dat het onderbeen niet loodrecht op het heilbeen staat. Hierbij wijst het enkelgewricht naar binnen toe. Vaak gaat dit gepaard met het naar binnen kantelen van de knieën en/of de heupen. Dit kan je herkennen aan de zogenaamde X-stand van de benen. De slijtage van de schoenen is tevens opvallend wanneer de enkels naar binnen gekanteld staan. Meestal is dan de loopzool aan de binnenkant afgesleten. Kinderen met naar binnen gekantelde enkels struikelen vaak of lopen moeilijker.

Enkel En Voet Zijkant
Voet Links

Oorzaken

De oorzaak van een naar binnen gekantelde enkel kan aangeboren zijn en kan worden versterkt door ene afwijkend looppatroon. Tevens kan een breuk, operatie of overgewicht de oorzaak zijn.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Wanneer de enkel in een valgusstand staat, kan er een podotherapeutische zool aangemeten worden die de stand corrigeert en de enkel stuurt. Hierdoor kan de stand niet verergeren en gaat het lopen en staan vaak beter. Vooral bij kinderen is het goed om tijdig in te grijpen bij een naar binnen gekantelde enkel. Hierdoor is er namelijk nog een actieve correctie mogelijk waarbij er, indien nodig, ook fysiotherapie kan worden toegepast.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button