Wat is het naar buiten kantelen van de enkel?

Een naar buiten gekantelde enkel kan je herkennen aan de enkel die naar buiten wijst. Dit komt meestal voor bij voeten met een hoge wreef en wordt ook wel een holvoet genoemd. Wanneer pijnklachten, vermoeidheidsklachten en/of instabiliteit veroorzaakt worden door deze varusstand van de enkel, wordt er meestal doorverwezen naar de podotherapeut.

Symptomen

Bij een naar buiten gekantelde enkel valt het op dat het onderbeen niet loodrecht op het heilbeen staat. Hierbij wijst het enkelgewricht naar buiten. Vaak gaat dit gepaard met het naar buiten kantelen van de knieën en/of de heupen. Dit herken je aan de zogenaamde O-stand van de benen. De slijtage van de schoenen is tevens opvallend wanneer de enkels naar buiten gekanteld staan. Meestal is dan de loopzool aan de buitenzijde afgesleten.

Voet En Enkel Schuinboven
Voet Gestrekt

Oorzaken

De oorzaak van een naar buiten gekantelde enkel kan aangeboren zijn en kan worden versterkt door een afwijkend looppatroon. Tevens kan een breuk, operatie of overgewicht de oorzaak zijn.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Wanneer de enkel in een varusstand staat, kan er een podotherapeutische zool aangemeten worden die de stand corrigeert en de enkel stuurt. Hierdoor kan de stand niet verergeren en gaat het lopen en staan vaak beter. Wanneer de enkel een forse afwijkende kanteling naar buiten heeft en dit niet meer met zolen te corrigeren is, kan er gekozen worden om orthopedisch schoeisel aan te laten meten.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord.
Wij zijn dagelijks van 8:30 tot 13:30 telefonisch bereikbaar!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button