Wat is Osgood-Schlatter?

Bij Osgood-Schlatter is er een vergroeiing aanwezig van het bot vlak onder de knie. Het gaat om een overbelasting van de aanhechting van de kniepees. Meestal komt de aandoening voor bij kinderen tussen de 10 en 16 jaar die een groeispurt hebben gehad. Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Symptomen

Osgood-Schlatter geeft pijnklachten net onder de knie. Hier bevindt zich een knobbel van het bot waar de kniepees zich op aanhecht. Deze pees en de aanhechting raken geïrriteerd. Het is mogelijk dat er ontstekingsverschijnselen ontstaan ter hoogte van de knobbel. Dit geeft dan vaak zwelling, roodheid en warmte. De meeste pijnklachten ontstaan na intensieve belasting.

Knie Close Up
Vasthouden Knieschijf

Oorzaken

De knobbel waar de pijn zich bevindt, zit onder de knieschijf. Deze plaats is de aanhechting van een belangrijke bovenbeenspier. Hier zit een groeischijf. Bij Osgood-Schlatter ontstaat er tijdens de groei een irritatie op deze groeischijf waardoor pijnklachten ontstaan. De pees trekt dan aan een nog niet volgroeid botdeel. De pijnklachten kunnen aanhoudend zijn gedurende de groeiperiode, omdat de groei doorgaat. Tevens kan een afwijkende voetstand invloed hebben op de trekkracht aan de pezen en spieren die aanhechten op de groeischijf.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Het is belangrijk zoveel mogelijk rust te houden bij pijnklachten. Verder is het belangrijk om stevig schoeisel te dragen en te koelen bij zwelling. Bij aanhoudende pijnklachten is het verstandig om de podotherapeut te bezoeken. Er wordt dan gekeken of er een afwijking zit in de stand van de voet en/of het looppatroon.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord.
Wij zijn dagelijks van 8:30 tot 13:30 telefonisch bereikbaar!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button