Wat is het patellofemoraal pijnsydroom?

Tijdens het strekken en buigen van de knie beweegt de knieschijf langs de groeve van het bovenbeen aan de voorzijde van het kniegewricht. Er kan irritatie ontstaan tussen de knieschijf en het bovenbeen. Het gevolg hiervan is pijn achter of rondom de knieschijf. Dit wordt het patellofemoraal pijnsyndroom genoemd. Het patellofermaal pijnsyndroom is vaak een gevolg van overbelasting (het wordt veel gezien bij sporters), maar kan ook voorkomen bij mensen die langdurig stilzitten. Het patellofemoraal pijnsyndroom komt zowel bij vrouwen als mannen voor en wordt ook veel gezien bij tieners.

Symptomen

De klachten zitten aan de voorzijde van de knie. Pijn kan ervaren worden achter of rondom de knieschijf. Bij het buigen van de knie ontstaat er meer druk tussen de knieschijf en het bovenbeen. Daarom kunnen de klachten erger worden bij bepaalde bewegingen, zoals traplopen, fietsen tegen veel weerstand, springen of hurken, hardlopen en stevig wandelen. Tevens wordt de klacht vaak gezien bij sporten als volleybal en basketbal. Er kan een krakend of knisperend gevoel worden waargenomen bij het bewegen van de knie.

Knie Close Up
Vasthouden Eigen Knie

Oorzaken

Het patellofemoraal pijnsyndroom kan in veel gevallen veroorzaakt worden door een afwijkende stand in de knieën. Er is dan meestal sprake van een vergrote X-stand in de knieën. Doordat de knieën hierbij versterkt naar binnen draaien, kan het zijn de dat knieschijf niet meer langs de groeve van het bovenbeen beweegt, maar ernaast, waardoor er klachten ontstaan. Een afwijkende voetstand, in dit geval het naar binnenzakken van de voet, kan de X-stand in de knieën vergroten.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Als er sprake is van een afwijkende voetstatiek, kan dit effect hebben op de stand van de knieën. Als de voet te ver naar binnen toe zakt, kan de X-stand van de knieën namelijk versterkt worden. De podotherapeut kan indien nodig een steunzool aanmeten die het versterkte doorzakken van de voet tegengaat. Hierdoor wordt het naar binnen zakken van de knie geremd, wat voor vermindering van de pijnklachten kan zorgen. Het kan zijn dat de podotherapeut een behandeling adviseert in combinatie met de fysiotherapeut. Deze zal zich vooral richten op het versterken van de bovenbeenspieren, wat voor meer stabiliteit in het kniegewricht kan zorgen.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button