Wat zijn rusteloze benen?

Bij rusteloze benen ervaar je een rusteloos, vervelend, kriebelig en soms tintelend gevoel in de benen. Dit voel je meestal als je rustig zit of in bed ligt. Het is dan moeilijk om je benen stil te houden en door de benen te bewegen, verdwijnt het vervelende gevoel tijdelijk. Als je gaat lopen, verdwijnen de klachten. Vaak keren de klachten weer terug als je gaat zitten of liggen.

Symptomen

Rusteloze benen geven diverse klachten. Vooral ’s avonds en ’s nachts ervaart u tintelingen of een vervelend gevoel in de onderbenen waarbij je een onbedwingbare onrust ervaart. Alleen door te bewegen kan je het gevoel kwijtraken. Hierdoor kan je niet goed rustig liggen, slaap je minder goed en kan je overdag extra moe zijn. Je rusteloze benen zijn vaak het vervelendst vlak voor het inslapen, maar ook overdag tijdens het zitten kan je last krijgen van rusteloze benen.

Knieklachten Banner
Lopende Meid

Oorzaken

Rusteloze benen kunnen veel oorzaken hebben. Zo kunnen spataderen rusteloze benen tot gevolg hebben, maar ook een slechte doorbloeding, de ziekte van Parkinson, diabetes en schildklierproblemen. Ook bepaalde medicijnen en zwangerschap kunnen rusteloze benen veroorzaken. Het is belangrijk om de ernstigere oorzaken zo snel mogelijk uit te kunnen sluiten.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Op internet vindt je talloze tips tegen rusteloze benen, vaak niet wetenschappelijk bewezen. Als de oorzaak te vinden is in de doorbloeding van de benen (spataderen of veneuze insufficiëntie), dan kan een lichte elastische kous je helpen. Door deze overdag te dragen vinden je benen ’s nachts rust. Voldoende bewegen blijft belangrijk.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button