Wat is sesamoïditis?

De sesambotjes, ook wel sesamoïden genoemd, zijn twee accessoirebotjes die onder het gewricht van de grote teen liggen. De functie van deze botjes is het stabiliseren van de buigpees van de grote teen. De sesamoïden zorgen onder andere voor het dragen van het lichaamsgewicht en het heffen van de grote teen. Sesamoïditis is de verzamelnaam voor pijn rondom de sesambeentjes. De sesambeentjes kunnen door verhoogde belasting geïrriteerd of ontstoken raken. Dit kan zich uiten in de vorm van een stekende pijn. De pijn is geconcentreerd onder de grote teen, ter hoogte van de bal van de voet.

Symptomen

Pijn vanuit de sesambeentjes wordt vaak ervaren als een stekend gevoel onder het gewricht van de grote teen. De pijn wordt meestal erger naarmate de voet meer belast wordt. Er kan soms sprake zijn van zwelling onder de bal van de voet. De pijn neemt in rust af. Lopen op blote voeten kan zorgen voor meer pijnklachten. Ook het dragen van hoge hakken kan de pijnklachten versterken, omdat hierbij meer druk ontstaat op de sesambeentjes.

Voet Links
Voet, Enkel En Handen

Oorzaken

Een holle voet heeft meer risico op het ontstaan van een sesamoïditis. Bij een holle voet is er namelijk sprake van een verhoogde druk onder de bal van de voet. Ook kan een doorgezakte of platte voet de klachten veroorzaken. In combinatie met een afwijkend looppatroon en overbelasting kan een irritatie van de sesambeentjes ontstaan. De aandoening komt veel voor bij sporten waarbij de voorvoet meer belast wordt. Denk hierbij aan onder andere balletdansen en golfen.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Pijn vanuit de sesambeentjes ontstaat vaak door een verhoogde belasting onder de voet. Het geven van rust aan de voet is dus belangrijk. Mochten de klachten niet beter worden, dan kan de podotherapeut hierbij helpen. De podotherapeut onderzoekt de stand van de voet en beoordeelt het looppatroon. Ook wordt er een drukmeting gemaakt. Als hieruit blijkt dat de klacht veroorzaakt of in stand wordt gehouden door uw voetstand en looppatroon, kunnen podotherapeutische zolen worden aangemeten. De zolen kunnen de drukverdeling onder de voet optimaliseren en er dus voor zorgen dat er minder druk ontstaat onder de sesambeentjes. Het schoeisel speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een sesamoïditis. De podotherapeut kan een gericht schoenadvies bespreken dat past bij de aandoening.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button