Wat is het sinus tarsisyndroom?

Door de holte van de sinus tarsi lopen verschillende structuren, waaronder zenuwen en bloedvaten. De zenuwen in deze holte kunnen bekneld raken, waardoor irritatie van de zenuwen kan optreden. In dit geval spreken we van een sinus tarsisyndroom. Een sinus tarsisyndroom kan verschillende oorzaken hebben, zoals een afwijkende voetstand (het naar binnen zakken van de voet) of een verzwikking in de enkel. De aandoening komt veel voor bij sporters.

Symptomen

Er zijn verschillende klachten die kunnen ontstaan bij een sinus tarsisyndroom. De pijn die meestal aanwezig is aan de buitenzijde van de enkel kan zich uiten als een brandend, tintelend of stekend gevoel. De klachten kunnen minder erg worden bij het dragen van stevige en hoge schoenen. Tevens kan er sprake zijn van stijfheid in de voet, instabiliteit en een plaatselijke zwelling.

Voet Rechts
Enkel En Voet Zijkant

Oorzaken

Als er sprake is van een afwijkende voetstand (de voet zakt bijvoorbeeld naar binnen toe), dan kunnen de zenuwen in de sinus tarsi bekneld raken. De beknelling wordt veroorzaakt door het kleiner worden van de holte van de sinus tarsi bij het inzakken van de voet en enkel. Het gevolg hiervan is dat de structuren in deze holte, waaronder de zenuwen, geïrriteerd raken. Tijdens belasting treedt er dus herhaaldelijk een verhoogde belasting op in de sinus tarsi bij een voet die te ver naar binnen toe zakt. Dit kan op den duur voor blijvende klachten zorgen. Het sinus tarsisyndroom kan ook ontstaan als er sprake is van het vaak zwikken van de enkel. Deze klacht wordt dan ook vaak gezien bij sporters als volleyballers, basketballers en dansers. Mensen met reuma hebben ook meer risico op het ontwikkelen van het sinus tarsisyndroom.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

De podotherapeut kan een sinus tarsisyndroom goed behandelen. In veel gevallen ontstaat het sinus tarsisyndroom door een afwijkende voet- en/of enkelstand of worden de klachten hierdoor in stand gehouden. Door de voetstand te corrigeren met een podotherapeutische steunzool kan de afwijkende voetstand worden opgeheven, waardoor er ook meer ruimte in de sinus tarsi zal ontstaan en dus ook minder beknelling van de structuren die hier doorheen lopen. Daarnaast kan de podotherapeut een passend schoenadvies bespreken passend bij jouw klachten en voettype.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord.
Wij zijn dagelijks van 8:30 tot 13:30 telefonisch bereikbaar!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button