Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn verwijde bloedvaten, meestal in de onderbenen, maar ook geregeld in de bovenbenen. Doordat de vaten verwijd zijn, sluiten de kleppen niet goed en blijft het bloed dat omhoog geleid moet worden, langer in de vaten staan. Ook komen vaak kleine vaatjes voor in de vorm van ‘spinnetjes’ of besenreiser.

Symptomen

De duidelijkste symptomen zijn de zichtbare blauwe aders op de huid, maar niet iedereen ervaart hier klachten van. Diepe spataderen zijn niet zichtbaar, maar geven vaak meer klachten. Klachten zijn nachtelijke krampen, rusteloze benen, in de loop van de dag opgezette, vermoeide en zware benen en soms een jeukend eczeem op de onderbenen.

In een later stadium ontstaan verkleuringen van de huid en is er een groter risico op een open been (een wond die niet wil genezen).

Knieklachten Banner 2
Lopende Meid

Oorzaken

De aanleg voor spataderen is soms erfelijk. Een staand beroep kan aanleiding zijn om spataderen te ontwikkelen. Een doorgemaakte trombose kan kleppen in de vaten beschadigen, waardoor spataderen ontstaan. Naarmate je ouder wordt, worden de vaten slapper, waardoor spataderen kunnen ontstaan.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Elastische kousen drukken de vaatwanden wat naar elkaar toe, waardoor de kleppen weer beter sluiten. Ook helpen de elastische kousen bij de afvoer van het vocht dat zich vaak in de benen ophoopt bij spataderen. Het dragen van kousen bij spataderen vermindert het risico op complicaties.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord.
Wij zijn dagelijks van 8:30 tot 13:30 telefonisch bereikbaar!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button