Wat is een tarsaal tunnelsyndroom?

Als er sprake is van een tarsaal tunnelsyndroom, wordt de zenuw aan de binnenzijde van de enkel bekneld. Deze zenuw heet de nervus tibialis. Doordat deze zenuw bekneld raakt, kunnen er verschillende klachten in de voet optreden en waargenomen worden. De motoriek en het gevoel in de voet kunnen onder andere verstoord raken. Het is een aandoening die niet vaak voorkomt en vaker vrouwen dan mannen treft.

Symptomen

Mensen met het tarsaal tunnelsyndroom kunnen last hebben van verschillende klachten, waaronder pijn, doofheid, tintelingen of een branderig gevoel aan de binnenzijde van de enkel. Het syndroom kan ook uitstralende klachten veroorzaken naar de onderzijde van de voet, hiel of tenen. Langdurige belasting van de enkel kan de klachten verergeren. Wanneer de schoenen worden uitgetrokken, kunnen de klachten juist afnemen.

Enkel En Voet Zijkant
Voet Links

Oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken die een tarsaal tunnelsyndroom kunnen veroorzaken. De zenuw kan bekneld raken als er sprake is van een zwelling in de enkel of door een forse verzwikking in de enkel. Het dragen van te strakke schoenen kan ook voor een beknelling zorgen. Een andere veelvoorkomende oorzaak is overbelasting. Een afwijkende voetstand kan ook voor een beknelling zorgen of een verergering hiervan. Ook een afwijkende voetstand kan een beknelling veroorzaken. Als er sprake is van een platvoet of een voet die naar binnen toe kantelt, kan dit zorgen voor meer druk en compressie aan de binnenzijde van de enkel.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

De podotherapeut kan beoordelen waar de klachten vandaan komen. Hierbij kan een passend schoenadvies besproken worden. Als er sprake is van een afwijkende voetstand, kan het zijn dat er een zooltherapie wordt gestart. Door de voet en enkelstand met een steunzool te corrigeren, kan er meer ruimte worden gecreëerd aan de binnenzijde van de enkel waardoor de zenuw minder bekneld wordt.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button