Wat is een tromboflebitis?

Tromboflebitis, ook wel aderontsteking genoemd, is een klein bloedpropje dat een oppervlakkige ader afsluit. Deze ader raakt hierdoor geïrriteerd en ontstoken, wat pijnlijke klachten kan veroorzaken. Het bloedpropje kan ook ontstaan in aders die dieper in het been liggen. In dat geval heb je te maken met een trombosebeen.

Symptomen

Bij tromboflebitis ervaar je een pijnlijke verharde streng onder de huid, meestal op het onderbeen. In korte tijd ontstaat er een pijnlijke rode, warme en hard aanvoelende plek die meestal enkele centimeters lang is. Het kan ook voorkomen dat de tromboflebitis over de hele lengte van het onderbeen zichtbaar is.

Beide Knieën
Beenklachten

Oorzaken

De oorzaak van tromboflebitis is niet altijd bekend. Het systeem van stolling en antistolling is niet in balans. Tromboflebitis komt vaker voor bij spataderen. Risicofactoren zijn lang stilzitten tijdens een vliegreis of lange autorit, minder bewegen bij ziekte of na een operatie, hartritmestoornissen, zwangerschap, het nemen van de anticonceptiepil en roken. Er kan ook sprake zijn van een erfelijke afwijking, zoals de factor 5 van Leiden.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Tromboflebitis wordt meestal behandeld met een therapeutisch elastische kous. Soms kunnen er bloedverdunners aan de behandeling worden toegevoegd. Een pijnstillende gel kan soms wat verlichting bieden, maar lost het probleem niet op.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button