Wat is een vermoeid been?

Vermoeide benen geven je het gevoel dat uw benen erg zwaar en moe zijn. Dit gevoel ervaar je vooral bij lang staan, bij het oplopen van trappen en/of na een lange werkdag. Vermoeide benen zijn zelf geen aandoening, maar zijn vaak een symptoom van een onderliggend probleem. Vermoeide benen kunnen bijvoorbeeld een teken zijn van complicaties in de bloedcirculatie van je benen.

Symptomen

Bij vermoeide benen ervaar je een zwaar en moe gevoel in de kuiten of bovenbenen. Je benen kunnen gezwollen zijn, met name bij de enkels. Het kan je moeite kosten om je benen stil te houden en ’s nachts kan je ook tintelingen in je benen ervaren. Als je gaat lopen, worden de klachten erger en als je je benen omhoog legt, nemen de klachten af.

Beenklachten
Lopende Meid

Oorzaken

Vermoeide benen kunnen heel veel verschillende onderliggende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan veneuze insufficiëntie (de afvoer van het bloed functioneert onvoldoende), oedeem in de benen, hartproblemen, een verkeerde voetstand, aandoeningen van spieren of zenuwen in de benen, zwangerschap, overgewicht, enzovoorts. Het is belangrijk om ernstige oorzaken uit te kunnen sluiten.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Zelf kan je al veel doen tegen vermoeide en zware benen. Beweeg genoeg op een dag om zo de bloeddoorstroming te bevorderingen. Je doet er goed aan om op je gewicht te letten en een gezonde levensstijl te behouden. Vermijd langdurig stilstaan of -zitten en draag een comfortabele schoen met een goede zool. Bij vermoeide benen kan het helpen om je benen te masseren met een verkoelende gel en geen kleding te dragen die strak zit. Ook kan je je benen een paar keer per dag een half uur omhoog leggen. De podotherapeut kan je hierover adviseren. Daarnaast kunnen we goede steunzolen en/of elastische kousen aanmeten om de doorbloeding te ondersteunen en oedeem af te voeren.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord.
Wij zijn dagelijks van 8:30 tot 13:30 telefonisch bereikbaar!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button