Wat is een verzwikte enkel?

Rondom de enkel zitten banden en pezen die zorgen voor stevigheid van de enkel. Hierdoor wordt een lichte verzwikking vaak opgevangen. Bij een ernstigere verzwikking kunnen deze banden en pezen oprekken of zelfs (gedeeltelijk) afscheuren. Hierdoor ontstaan kleine haarscheurtjes in de banden, pezen en/of bloedvaatjes. Het gevolg hiervan is een blauwe en dikke enkel met pijnklachten.

Symptomen

Bij een verzwikte enkel kan in de acute beginfase de pijn zeer hevig zijn, waardoor je je voet niet kunt belasten. Er ontstaat een zwelling en meestal een blauwe verkleuring als gevolg van het oprekken of scheuren van de pezen en banden.

Voet En Enkel Schuinboven
Voet, Enkel En Handen

Oorzaken

In veel gevallen ontstaat een verzwikte enkel door een verkeerde beweging waarbij de enkel omklapt. Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld een ongelijke ondergrond of bij sommige sporten. Als het gevoel van evenwicht verminderd is of de enkelbanden en pezen rondom de enkel te soepel zijn, is het risico op het verzwikken van de enkel groter.

Afspraak maken

Behandelmogelijkheden

Direct na een verzwikking is het belangrijk om de enkel te koelen om de zwelling tegen te gaan. De zwelling moet met een paar dagen afnemen. Als de zwelling is afgenomen, kan deze ook weer voorzichtig belast gaan worden. Er kan een taping geplaatst worden ter ondersteuning van de enkel. Mocht de enkel niet voldoende herstellen of blijft de enkel erg instabiel, dan kan een podotherapeut beoordelen of behandeling nodig is.

Heb je vragen? Bel gerust!

Wil je direct met ons in contact komen?
Dat kan! Onze medewerkers staan je graag te woord.
Wij zijn dagelijks van 8:30 tot 13:30 telefonisch bereikbaar!

Inloopspreekuur

Heb je een korte vraag of wil je snel vrijblijvend advies?
Kom naar ons gratis inloopspreekuur in Deventer.

Dinsdag tussen 16:00 en 17:00

Lees meer
Whatsapp button