Verbandkous bij compressietherapie
Vijf vierdejaars hbo-verpleegkunde studenten aan de Hogeschool Saxion, hebben vanaf september 2018 tot februari 2019 hun praktijkgericht onderzoek afgerond in opdracht van Voetcomfort Deventer. Het onderzoek richtte zich op de mogelijke inzetbaarheid van de verbandkous bij de behandeling van oedeem. Hieronder leest u de aanpak en de resultaten van dit onderzoek.
Aanleiding
Compressietherapie is een van de belangrijkste behandelingen voor mensen met oedeem in de benen, in de eerste fase van de behandeling worden meestal zwachtels ingezet. Voetcomfort Deventer merkt uit hun praktijkervaring dat zwachtels als vervelend of pijnlijk worden ervaren en vragen zich af of een verbandkous een mogelijkheid zou kunnen zijn in plaats van zwachtels. Het doel van het onderzoek is om de mogelijkheden van het inzetten van de verbandkous in de eerste fase van compressietherapie te inventariseren bij mensen met dependency oedeem, oedeem bij erysipelas en oedeem bij hartfalen.
Soorten oedeem
De verbandkous is al bewezen effectief bij trombose, spataderen en een open been. Daarom richt het onderzoek zich op Dependecy oedeem, oedeem bij erysipelas en oedeem bij hartfalen.
Dependency oedeem wordt veroorzaakt door inactiviteit. Erysipelas(wondroos) kan langdurig oedeem tot gevolg hebben. Oedeem bij hartfalen wordt veroorzaakt door een verminderde werking van het hart.
Methode
Het onderzoek is gedaan doormiddel van interviews en vragenlijsten met zorgprofessionals uit diverse zorgsettingen, er zijn vragenlijsten afgenomen bij zorgvragers en er heeft een literatuurverkenning plaatsgevonden om de verkregen resultaten te beoordelen en te onderbouwen.
Resultaten
Uit het onderzoek komt naar voren dat de mening van zorgprofessionals erg uiteenloopt wat betreft materiaalkeuze en behandeling van oedeem. Toch geven de meeste zorgprofessionals de voorkeur aan zwachtelen bij het starten van ambulante compressietherapie. Zwachtelen is namelijk maatwerk en een verbandkous confectie. Wel wordt gezien dat het aanleggen van de zwachtels door het merendeel van de verpleegkundigen en verzorgenden niet goed wordt uitgevoerd. Er worden diverse voordelen genoemd van de verbandkous zoals het kunnen dragen van eigen schoenen, kunnen douchen en minder afhankelijk zijn van de zorg. Ook is het veiliger dan zwachtelen omdat er minder fouten gemaakt kunnen worden en dit de behandelingsduur kan verkorten!
Zorgprofessionals zouden graag een onderzoek zien over de effectiviteit en kosten van de verbandkous willen zien alvorens ze deze gaan inzetten.
Conclusie
Het onderzoek laat zien dat het zwachtelen vaak verkeerd wordt uitgevoerd, daarom hebben de studenten van het Saxion in Samenwerking met Voetcomfort en de productspecialisten van Varodem en Urgo Medical een zwachtel workshop verzorgd.
Voor het inzetten van de verbandkous bij depency oedeem, oedeem bij erysipelas en oedeem bij hartfalen is onvoldoende onderbouwing gevonden.
De inzetbaarheid zal door middel van een vervolgonderzoek nader onderzocht moeten worden. Maar kan nu al wel per klant individueel bekeken worden.